Weganizm to coś więcej niż dieta, to styl życia.

Weganizm dotyka wielu płaszczyzn naszego życia. W 1951 roku Towarzystwo Wegańskie zdefiniowało swoje poglądy jako doktrynę polegającą na niewykorzystywaniu zwierząt, dlatego weganie nie uczęszczają do cyrku oraz nie noszą ubrań powstałych z odzwierzęcych surowców. Jednak dla przeciętnego kowalskiego, faktem budzącym największe obiekcje w weganizmie jest sposób odżywiania roślinożerców. Dieta wegańska polega na całkowitym wykluczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego – z naszego talerza znikają więc mięsa, ryby, skorupiaki, ale i produkty mleczne, jaja, a nawet miód! Wielu amatorów schabowego łapie się w tym momencie za głowę krzycząc: „To mam jeść kamienie!?”. Tu zaczyna się problem… o ile dieta wegańska może wykazywać charakter prozdrowotny, o tyle wyrzucenie z talerza mielonego w zamian za większą porcję ziemniaków wcale zdrowe być nie musi. W naszym Cateringu, wykwalifikowani dietetycy skomponują dla Ciebie cały wachlarz apetycznych potraw, a być może spotkasz się z produktami, które do tej pory wydawały Ci się zbyt egzotyczne, aby były warte uwagi. Kotlet z soczewicy imitujący schabowego, deser z nasion chia czy tofucznica zwojują Twoje kubki smakowe poprawiając jednocześnie wiele parametrów świadczących o prawidłowej kondycji zdrowotnej.

Z pewnością nasi dziadkowie nie byliby zadowoleni z pomysłu wprowadzenia na stałe do życia diety wegańskiej, niemniej jednak dobrze zbilansowany jadłospis roślinny jest w pełni bezpieczny na każdym etapie życia (dla dzieci również). Potwierdza to Stanowisko Academy of Nutrition and Dietetics z roku 2016, w którym zwraca się uwagę, iż osoby stosujące dietę wegańską mają niższy wskaźnik BMI (wskaźnik masy ciała, z ang. body mass index), niższe stężenie frakcji cholesterolu LDL (tzw. „złego cholesterolu”), niższe ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego i cukrzycy typu II w porównaniu ze wszystkożercami [1]. Cechy diety wegańskiej świadczące o wyżej wymienionych benefitach to niższe spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, a wyższe warzyw, owoców, nieprzetworzonych zbóż, orzechów, produktów sojowych, błonnika i fitozwiązków. W wegańskim stylu życia istnieją krytyczne punkty wymagające obserwacji i odpowiedniego zbilansowania, dlatego tak ważna jest świadomość podczas przechodzenia na roślinny tryb żywienia. Jeśli z jakichkolwiek względów chciałbyś zacząć przygodę z weganizmem lecz nie posiadasz odpowiedniej wiedzy dietetycznej – zachęcamy do zasięgnięcie porady specjalisty, ponieważ produkty roślinne dostarczają gorszej jakości białka, mniejszych ilości kwasów omega 3, żelaza, cynku, jodu, wapnia, witaminy D i B12. Nasi dietetycy z przyjemnością wytłumaczą Ci po jakie pokarmy należy sięgać, aby uniknąć niedoboru. Wybór „diety wegańskiej” w naszym cateringu to nie tylko ciekawa prewencja chorób metabolicznych, ale i fantastyczny wybór, jeśli borykasz się z cukrzycą typu II, nadciśnieniem czy miażdżycą. Dieta zbliżona do wegańskiej, bogata w błonnik pokarmowy, fitosterole i orzechy przyprawiona aktywnością fizyczną jest tak samo skuteczna jak dieta o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych połączona z przyjmowaniem statyn obniżających poziom cholesesterolu LDL w surowicy [2]. Kończąc opis ciekawostką – z diet roślinnych korzysta coraz więcej sportowców, a do weganizmu namawia sam Arnold Schwarzenegger!

Reasumując, dieta wegańska może być wspaniałym narzędziem do zapobiegania chorobom metabolicznym lecz źle zbilansowana doprowadzi do niedoborów żywieniowych. Jeśli chcesz zamówić catering dietetyczny w oparciu o dietę wegańską dla siebie lub dopiero raczkujesz w temacie diet roślinnych, ale chciałbyś ich spróbować – zgłoś się do naszych specjalistów, którzy z rozkoszą wytłumaczą Ci podstawowe zasady diety wegańskiej serwując dodatkowo wyśmienite potrawy dostarczane codziennie wprost do Twojego domu!

[1]Źródła:

  1. Melina V, Craig W, Levin S.: Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. J Acad Nutr Diet 2016 Dec;116(12):1970-1980
  2. Jenkins DJ, Kendall CW, Marchie A i wsp.: Direct comparison of a dietary portfolio of cholesterol-lowering foods with a statin in 32 hypercholesterolemic participants. Am J Clin Nutr. 2005;81:380- 387

Przy tworzeniu tekstu pomagał dietetyk Arkadiusz Matras.

Pozostałe diety