Dieta łatwostrawna należy do jednej z najczęściej stosowanych diet, gdyż sięgają po nią pacjenci zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, po operacjach, osoby starsze, a także każdy, kto doświadcza zatrucia pokarmowego czy jest po prostu przeziębiony. Istnieje wiele typów diety łatwostrawnej, które wprowadza się w zależności od rodzaju schorzenia: dieta łatwostrawna z ograniczoną ilością tłuszczu, z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego czy dieta łatwostrawna o zmienionej konsystencji.

Jak sama nazwa wskazuje, podstawową cechą diety łatwostrawnej jest to, że produkty w niej zawarte łatwo i szybko ulegają strawieniu i nie obciążają układu pokarmowego. Dzięki temu nie odczuwamy dyskomfortu, możemy uwolnić się od wzdęć czy bólu brzucha. Do produktów łatwostrawnych należą:

  • pszenne pieczywo

  • drobnoziarniste kasze (perłowa, jaglana, kuskus), ryż, jasny makaron, ziemniaki

  • chude gatunki mięs i ryb

  • białe sery, jogurty naturalne, kefir, maślanka

  • masło, olej rzepakowy, oliwa (spożywane w postaci surowej)

  • kisiele owocowe, biszkopt

  • woda mineralna, soki owocowe, kompoty, słaba herbata, herbaty ziołowe, kawa zbożowa

Z diety łatwostrawnej wykluczone są natomiast produkty o wysokiej zawartości błonnika, tłuszczu czy smażone. Również wyroby zawierające chrząstki czy skóry, wzdymające warzywa, a także mocno doprawione potrawy powinny być wyeliminowane z jadłospisu. Unika się dodatków takich jak ocet, musztarda, ostra papryka czy pieprz, gdyż wzmagają one wydzielanie soków żołądkowych, co może przyczynić się do powstania dyskomfortu. Należy także wyeliminować lub ograniczyć:

  • pieczywo na zakwasie, pieczywo z dużą ilością ziaren

  • tłuste gatunki mięs, kiełbasy, podroby, pasztety, mięsa w panierkach

  • sery pleśniowe, pełnotłuste sery żółte

  • smalec

  • warzywa wzdymające: brokuł, kalafior, kapustę, nasiona roślin strączkowych, cebulę, por czy czosnek

  • niedojrzałe owoce, owoce z twardą skórką bądź dużą ilością pestek

  • orzechy, duże ilości czekolady

  • jedzenie typu fast food

  • napoje gazowane, energetyzujące, mocną kawę

Taka dieta powinna zawierać odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, tak, by zachować prawidłowy pasaż treści pokarmowej, a jednocześnie by nie obciążyć zbytnio układu trawiennego. Błonnik powinien pochodzić z gotowanych bądź pieczonych warzyw, owoców przetartych, zmiksowanych czy obranych ze skórki. Bardzo ważne są również stosowane techniki kulinarne. Należy wybierać gotowanie tradycyjne bądź gotowanie na parze, pieczenie bez obsmażania (w folii lub pergaminie), przecieranie, miksowanie lub spulchnianie potraw ubitym białkiem czy namoczoną bułką. Trzy ostatnie zabiegi sprawiają, że enzymy trawienne mają lepszy dostęp do treści pokarmowej i proces trawienia przebiega sprawniej. Należy również pamiętać, że sama konsystencja jedzenia powinna ułatwiać gryzienie i przełykanie – doskonale sprawdzą się zupy krem, puree warzywne czy koktajle i kisiele owocowe. Pacjent powinien również zjadać posiłki mniejsze objętościowo, ale częściej i pamiętać o odpowiednim nawodnieniu.

  1. „Praktyczny podręcznik dietetyki pod red. Mirosława Jarosza” Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010

Pozostałe diety