Dieta eliminacyjna

Dietę eliminacyjną najczęściej stosuje się u osób mających nietolerancje i alergie pokarmowe, lub po prostu odczuwających dyskomfort po zjedzeniu konkretnych produktów spożywczych. Dieta eliminacyjna, jak sama nazwa wskazuje, polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów źle tolerowanych przez pacjenta. Do diet eliminacyjnych należą m.in. dieta bezlaktozowa czy bezglutenowa.

Dieta eliminacyjna przy rozpoznaniu przyczyny alergii

Taką dietę można wykorzystać do rozpoznania, na które produkty jesteśmy uczuleni. W tym celu stopniowo wyklucza się z diety produkty, które potencjalnie są odpowiedzialne za reakcje alergiczne, a potem stopniowo rozszerza się ją o kolejne grupy produktów i obserwuje, czy pojawiła się alergia. Do najczęściej występujących objawów alergii pokarmowych należą:

  • biegunki

  • wymioty i nudności

  • bóle i wzdęcia brzucha

  • problemy z oddychaniem, astma

  • nieżyt nosa

  • problemy skórne, pokrzywka.

Jakie produkty najczęściej są przyczyną alergii? Okazuje się, że jest ich bardzo wiele. Najczęstsze alergeny to:

  • mleko krowie

  • jaja kurze (zarówno białko jak i żółtko)

  • pszenica

  • seler

  • orzeszki ziemne

  • ryby i owoce morza.

Co w takim razie jeść na diecie eliminacyjnej? Na diecie eliminacyjnej można spożywać produkty, po których jesteśmy pewni, że nic nam nie będzie oraz tak zwane „bezpieczne produkty”. Są to produkty spożywcze, które uczulają bardzo rzadko. Należą do nich jagnięcina, ryż, gotowane jabłka, ziemniaki, brokuły, sałata, ocet czy oliwa z oliwek. Następnie należy stopniowo włączać do diety testowane produkty. Bardzo ważne, by nie wprowadzać jednocześnie produktów z dwóch grup, np. mleka i jaj. W  przypadku wystąpienia reakcji alergicznych nie będzie można ustalić, który z produktów był odpowiedzialny za wystąpienie reakcji alergicznej. Taka dieta wymaga więc od pacjenta cierpliwości i  dokładności.

Dieta eliminacyjna jako dieta stosowana całe życie

Ten sposób żywienia pozwala na wyłączenia z diety produktów problematycznych, odpowiedzialnych za nietolerancje czy reakcje alergiczne. Niestety wyłączając z diety produkty, pozbawiamy się również składników odżywczych, których są one źródłem. Dlatego tak ważne jest, by w odpowiedni sposób dobierać produkty w swojej diecie, nie dopuszczając do . Przykładowo eliminując całkowicie nabiał należy poszukać alternatywnych źródeł wapnia, takich jak sardynki, wody wysokomineralizowane, figi, zielone warzywa czy migdały. Przykładem diety eliminacyjnej stosowanej przez całe życie może być dieta bezglutenowa.

  1. „Praktyczny podręcznik dietetyki pod red. Mirosława Jarosza” Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010

Pozostałe diety