Jeśli otwarłaś tę zakładkę, to najprawdopodobniej interesuje Cię catering dietetyczny oraz zostałaś niedawno mamą. Gratulacje! Jednak co dalej? Jako młoda mama zapewne obawiasz się, że coś może zaszkodzić Twojemu maluszkowi, nie wiesz ile powinnaś jeść aby zapewnić prawidłową podaż makro, mikroskładników oraz poboru energii. Nie bez powodu Twojej obawy. Prawidłowo odżywiona matka to dobrze odżywione dziecko, z kolei dobrze odżywione maleństwo, to gwarancja lepszego zdrowia oraz sprawności fizycznej i psychicznej w wieku późniejszym. Przeczytaj więc poniższe wskazówki, aby odżywianie w tym szczególnym okresie nie spędzało Ci snu z powiek.

Według wytycznych ekspertów zajmujących się odżywianiem dzieci, pokarm kobiecy powinien stanowić podstawę żywienia niemowląt do 6 miesiąca życia. Zawiera on wszystkie niezbędne substancje do prawidłowego rozwoju młodego organizmu i jak wykazano, chroni przed wystąpieniem szeregu chorób w późniejszym okresie życia. Mleko matki gwarantuje dobrą odporność oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii pokarmowych, otyłości czy cukrzycy. Zapewnia również prawidłowy zgryz, sprzyja kolonizacji dobrej flory bakteryjnej [1,2] i co ważne, kształtuje więź emocjonalną pomiędzy matką i dzieckiem. Myślę, że przewaga argumentów „za” karmieniem piersią jest w stanie Cię przekonać. Skoro już zdecydowałaś się na naturalne karmienie swojego dziecka, zapewne zastanawiasz się co tak naprawdę jeść, a czego unikać aby zapobiec niedoborom pokarmowym i nieprzyjemnym efektom ubocznym.

W czasie laktacji zapotrzebowanie na składniki pokarmowe oraz energię znacznie wzrasta. Wynika to z wydatku energetycznego jaki organizm kobiety ponosi na produkcję mleka oraz regeneracje organizmu po porodzie. Normy żywienia dla populacji Polski mówią jakoby zapotrzebowanie na energię dla kobiety karmiącej było o 500-600 kcal wyższe. Jest to jednak cecha osobnicza i zależy od wielu czynników. Wśród nich znajdują się kwestie takie jak intensywność czy czas karmienia, ale również czynniki etniczne (różnice w masie i składzie ciała oraz metabolizmie), środowiskowe (temperatura otoczenia), zaburzenia hormonalne i przyjmowane leki, czy po prostu aktywność fizyczna. Oprócz zapotrzebowania energetycznego uwagę warto zwrócić na spożycie białka, które powinno być około 18-20 g dziennie wyższe. Normy na węglowodany nie różnią się od reszty populacji i wynoszą 45-65% zapotrzebowania energetycznego. Należy uwzględnić również dodatek do normy na tłuszcz, który powinien wynosić około 11-20g/dziennie. Oprócz podstawowych makroskładników warto skupić się na podaży witamin i składników mineralnych, która w tym okresie znacznie wzrasta. Wśród nich wyróżniamy przede wszystkim jod (> o 140 µg), selen (>o 15 µg), cynk (> o 4 mg),witaminę A (> o 600 µg), E (> o 3 µg), C (> o 45 mg) oraz witaminy z grupy B. Jednak jak wykazano, zdrowa i urozmaicona dieta jest w stanie zaspokoić nawet zwiększone zapotrzebowanie na te składniki i wszelkie wspomaganie suplementami jest zbędne [3].

Wbrew powszechnie krążącym opiniom, dieta matki karmiącej nie wymaga rezygnacji z określonych grup produktów. Powinna opierać się na piramidzie żywienia dla pozostałej części populacji, uwzględniając różnice w zapotrzebowaniu na określone składniki. Świeżo upieczone mamy powinny kierować się przede wszystkim własnymi preferencjami biorąc pod uwagę umiar i wartości zdrowotne. Jak udowodniono, dieta matek karmiących oparta na modelu śródziemnomorskim (bogata w owoce, warzywa, ryby i oleje roślinne) dawała korzyści zdrowotne [4]. Tak więc, podstawą diety powinny być warzywa i owoce, w ilości około 0,5kg dziennie, najlepiej w formie surowej. W ten sposób dostarczysz szereg witamin antyoksydacyjnych (A, C, E) oraz błonnika. Oprócz tego postaw na pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak razowe pieczywo, makaron, ryż czy grube kasze, które są bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu, cynku i celulozy. Jedz chude mięso, ryby oraz niskotłuszczowe produkty mleczne, które zaspokoją zapotrzebowanie na białko, witaminy z grupy B czy wapń. W celu zapewnienia odpowiedniej podaży tłuszczu stawiaj na oleje roślinne (oliwę z oliwek, olej rzepakowy, lniany), orzechy i pestki czy tłuste ryby morskie. Warto ograniczyć sól i słone przekąski oraz słodycze i dania typu „fast food”. Ważne, aby zachować umiar i stale kontrolować masę ciała. W okresie karmienia niedopuszczalne są również wszelkie próby odchudzania. Może spowodować to zahamowanie wytwarzania pokarmu. Aby zapobiec temu, ważne także aby w tym czasie unikać stresujących sytuacji i prowadzić zrównoważony tryb życia. Nie zapomnij o regularnej, umiarkowanej aktywności fizycznej, która jest kluczem do dobrostanu fizycznego, psychicznego i lepszej odporności na infekcje. Kolejną kwestią jest nawodnienie organizmu. Podaż płynów w czasie laktacji wzrasta nawet do 3l na dobę. Stawiaj więc na wodę czy lekkie herbatki, a unikaj słodzonych napojów gazowanych, mocnej kawy i napojów energetyzujących [5]. Pamiętaj! W razie wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów u dziecka (wysypka, pokrzywka, biegunka) – nie działaj na własną rękę. Przed wprowadzeniem diety eliminacyjnej skontaktuj się z lekarzem.

Wydaje się, że wiesz już wszystko. Jednak jak wprowadzić te wszystkie zalecenia, kiedy dopiero co oswoiłaś się z nowym życiem wydanym na świat? Jeśli nie chcesz zamartwiać się liczeniem zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki odżywcze oraz marnować cennych chwil spędzonych ze swoim maleństwem na przygotowywanie pełnowartościowych i zdrowych posiłków, powierz swoje odżywianie ekspertom i odezwij się do nas, a my postaramy się aby ten czas był wyjątkowy! Aby złożyć zamówienie wypełnij wywiad żywieniowy, następnie skontaktujemy się z Tobą w celu domówienia szczegółów cateringu dietetycznego dla Ciebie.

[1]Źródła:

 

  1. Andreas NJ., Kampmann B., Mehring Le-Doare K.: Human breast milk: A review on its composition and bioactivity. Early Hum Dev 2015 Nov; 91(11):629-35
  2. Minniti F., Comberiati P., Munblit D. i wsp: Breast-milk characteristics protecting against allergy. Endocr Metab Immune Disord Drug Targets 2014 Mar;14(1):9-15
  3. Normy żywienia dla populacji Polski. M. Jarosz 2017
  4. Netting MJ., Middleton PF., Makrides M.: Does maternal diet during pregnancy and lactation affect outcomes in offspring? A systematic review of food-based approaches. Nutr 2014 Nov-Dec (11-12)
  5. WHO. Infant and young child feeding Model Chapter for textbooks for medical students and allied health Professional. 2009

Przy tworzeniu tekstu pomagał dietetyk Arkadiusz Matras.

Pozostałe diety