Dieta dr Ewy Dąbrowskiej opiera się na warzywach i owocach. Autorka twierdzi, że zauważyła dobroczynne właściwości postu warzywnego ponad trzydzieści lat temu, gdy zastosowała u bardzo schorowanego, otyłego pacjenta dietę składającą się wyłącznie z tartej marchwi. Po jakimś czasie zaczęła udoskonalać dietę i wzbogacać jadłospis w kolejne produkty, by w końcu stworzyć obecną dietę warzywno-owocową.

W diecie Dąbrowskiej pacjent od kilku dni do nawet kilku tygodni przebywa na tzw. poście. Post ten oparty jest na warzywach nisko skrobiowych: korzeniowych (marchew, burak, seler, pietruszka), kapustnych, cebulowych, dyniowatych i  psiankowatych (pomidor, papryka). Dozwolone są także warzywa liściaste (różnego rodzaju sałaty, zioła czy kiełki) i owoce, ale tylko niskowęglowodanowe: jabłka, jagody, grejfruty czy cytryny. Warzywa i owoce zaleca się spożywać na surowo, w postaci surówek czy koktajli, ale możliwe jest także spożywanie zup, warzyw pieczonych i duszonych. Zaleca się picie wody, bezcukrowych kompotów, herbat ziołowych czy owocowych. Dąbrowska zaznacza, że w czasie trwania diety nie powinno się spożywać produktów innych niż dozwolone – zakazane są chleb, kasze, olej, mięso, kawa czy alkohol.

Przykładowe dania:

Śniadanie: sok pomidorowy i zakwas z buraków, surówka z tartej marchwi, surówka z kapusty kiszonej, gotowany brokuł ze szczypiorkiem

Obiad: sok z jarmużu i jabłek, surówka ze świeżej kapusty, pomidory z cebulą i bazylią, zupa krem z  kalafiora

Dr Dąbrowska opiera się na obserwacjach swoich pacjentów, którzy dzięki stosowaniu jej diety pozbyli się zbędnych kilogramów i jak twierdzi, powrócili do zdrowia. Autorka powołuje się także na badania nad procesami autofagii i twierdzi, że dzięki stosowaniu jej diety komórki w ludzkim organizmie oczyszczają się, co przedłuża ich żywotność.

Jakie są fakty? Dieta warzywno-owocowa ma jak najbardziej swoje zalety, ale ma również wady. Główną zaletą tej diety jest duża ilość spożywanych warzyw – dostarczane są wraz z nimi witaminy, minerały, polifenole czy błonnik, czyli składniki bardzo korzystnie wpływające na ludzki organizm. Pacjenci mogą wypróbować nowe smaki, nowe kombinacje i  doświadczyć przebywania na diecie niskoenergetycznej. Niskoenergetyczność diety warzywno-owocowej może być zarówno jej zaletą, jak i wadą. Mała podaż kalorii poskutkuje utratą masy ciała, lecz może się również przyczynić do osłabienia organizmu, omdleń czy bólów głowy. Spożywanie dużej ilości surowych warzyw może spowodować problemy żołądkowo-jelitowe, a ten sposób żywienia stosowany przez dłuższy okres czasu może doprowadzić do niedoborów pokarmowych. Dieta ta bowiem nie dostarcza odpowiednich ilości białka, tłuszczu, wapnia czy żelaza. Nie dysponujemy również badaniem, które wykazałoby, czy w naszych komórkach rzeczywiście dochodzi do procesu autofagii.

Dieta warzywno-owocowa może stanowić ciekawe doświadczenie dla pacjenta, lecz nie powinna być stosowana w celu utraty masy ciała oraz przez długi okres czasu. Po zakończeniu diety warzywno-owocowej należy wrócić diety zgodnej z zasadami prawidłowego żywienia.

  1. E. Dąbrowska: „Dieta dr Ewy Dąbrowskiej. Fenomen samouzdrawiającego się organizmu. Jak działa post warzywno-owocowy” Wydawnictwo WAM

Pozostałe diety